Osłona czujnika temperatury - monitoring temperatury | ACHEM.PL
  •              
Strona główna » BLOG » Osłona czujnika temperatury

Jak uniknąć chwilowych przekroczeń temperatury podczas monitoringu?

Chwilowe przekroczenia temperatury podczas otwierania lodówki

Chwilowe przekroczenia temperatury podczas otwierania lodówki

Użytkowane w laboratorium urządzenia laboratoryjne (np. chłodziarki, suszarki, cieplarki) są w ciągu dnia wielokrotnie otwierane i zamykane. Każde otwarcie drzwi od urządzenia laboratoryjnego powoduje chwilowy spadek lub wzrost temperatury wewnątrz komory. Takie przekroczenie temperatury, trwające kilka lub kilkanaście minut, z reguły nie ma wpływu na badany materiał.

Podczas ciągłego monitoringu temperatury w urządzeniach laboratoryjnych zdarza się, że system zarejestruje spadek lub wzrost temperatury spowodowany otwarciem drzwi. Taka sytuacja może wymagać przedstawienia dodatkowych wyjaśnień. Wypróbuj jedną z poniższych metod, aby wyeliminować występowanie wahań temperatury spowodowanych otwieraniem drzwi chłodziarki laboratoryjnej.

1.Osłona czujnika temperatury – aluminiowy blok termiczny

Stabilne mocowanie sondy pomiarowej i minimalizacja ryzyka zmiany temperatury spowodowanej otwartymi drzwiami od urządzenia.

Końcówkę sondy pomiarowej wkładamy do aluminiowego bloku termicznego, a następnie dokręcamy delikatnie śrubkę. Duża bezwładność cieplna aluminium pozwala uniknąć rejestracji chwilowych skoków temperatury oraz ułatwia stabilny montaż sondy pomiarowej na półce. W stosunku do gliceryny, aluminiowy blok termiczny może być stosowany w znacznie szerszym zakresie temperatury. Z uwagi na brak gliceryny nie występuje niebezpieczeństwo jej wylania lub zapłonu w wyższej temperaturze.
Osłony czujników temperatury dostępne są w naszej ofercie: skontaktuj się z nami

2. Kolba z gliceryną

Końcówkę sondy pomiarowej zanurzamy w kolbie o poj. 20-50 ml wypełnionej gliceryną. W celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa proszę zwrócić uwagę na temperaturę, która ustawiona jest w monitorowanym urządzeniu. Temperatura nie powinna powodować zamarzania ani zapłonu gliceryny. Duża bezwładność cieplna gliceryny pozwala uniknąć rejestracji chwilowych skoków temperatury.

3. Otwieranie drzwi o konkretnej godzinie

Większość Klientów ustawia interwał rejestracji danych pomiarowych na pełne godziny co 60 minut (np.13:00, 14:00, 15:00 …). Przy takich ustawieniach należy pamiętać, żeby nie otwierać urządzeń laboratoryjny 5-10 minut przed pełną godziną i 5 minut po pełnej godzinie. Przestrzeganie takiej procedury pozwala uniknąć rejestracji chwilowych skoków temperatury.

Zadzwoń lub napisz, pomożemy wybrać odpowiedni produkt:
ACHEM.PL tel. 606 26 46 26, achem@achem.pl
Formularz kontaktowy achem.pl