•         
Strona główna » Branże » Hotele i restauracje – monitoring mikroklimatu » Bezpieczeństwo i przechowywanie żywności

Bezpieczeństwo i przechowywanie żywności – monitoring temperatury

W zależności od dostępności sieci komputerowej (kabel, WiFi) dostępne są różne urządzenia. Wszystkie rozwiązania umożliwiają pełną archiwizację danych pomiarowych z możliwością przeglądania danych historycznych (wykresy i tabele).

Ekonomiczne rejestratory z portem USB

W przypadku niewielkiej liczby urządzeń (chłodziarek lub zamrażarek) wystarczające są rejestratory temperatury i wilgotności z portem USB. Dane odczytowe można zgrywać po podłączeniu rejestratora do komputera. W tej serii dostępne są rejestratory temperatury, temperatury i wilgotności.

Proponowane czujniki

Bezprzewodowa sieć WiFi lub kablowa sieć LAN, alarmy

Monitoring w czasie rzeczywistym większej liczby urządzeń chłodniczych (>5) można zrealizować przy pomocy rejestratorów temperatury i wilgotności z transmisją danych pomiarowych po kablu LAN lub WiFi. Dane przesyłane są automatycznie na komputer/serwer następnie udostępniane wszystkich upoważnionym użytkownikom (struktura klient-serwer). W tym rozwiązaniu możliwe jest generowanie alarmowych powiadomień email lub SMS (wymagany modem GSM) w przypadku stwierdzenia przekroczenia zadanych limitów.

Proponowane rejestratory WiFi
Proponowane rejestratory LAN

Sieć radiowa

W przypadku braku sieci komputerowej (kable lub WiFi) możliwe jest zbudowanie własnej sieci radiowej do transmisji danych. W pewnych sytuacjach takie rozwiązanie może się okazać bardziej ekonomiczne niż układanie kabli. System pomiarowy składa się z rejestratorów temperatury i wilgotności, które przesyłają pomiary drogą radiową do baz odczytowych (koncentratorów). Bazy odczytowe poprzez sieć komputerową (kabel/ WiFi) przesyłają pomiary do serwera.

Proponowane mierniki

Pin It on Pinterest

Shares