•         
Strona główna » Branże » Łańcuch chłodniczy

Zachowaj optymalne temperatury w łańcuchu chłodniczym

Zachowanie łańcucha chłodniczego podstawą bezpieczeństwa produktów

Zachowanie łańcucha chłodniczego podstawą bezpieczeństwa produktów

Łańcuch chłodniczy (cold chain) to procedura służąca utrzymaniu oraz monitorowaniu transportu i dystrybucji produktów wrażliwych na zmiany temperatury, w celu zachowania ich trwałości.
Ważne jest zachowanie właściwej temperatury przechowywania i transportu na każdym etapie produkcji, magazynowania, pakowania, przewozu, sprzedaży do użytkownika końcowego. Narażenie towarów na przebywanie poza zakresem optymalnych temperatur w dowolnym z etapów łańcucha chłodniczego, może powodować:
obniżenie walorów smakowo-zapachowych
pogorszenie konsystencji
zmniejszenie skuteczności (leki, szczepionki)
namnażanie drobnoustrojów prowadzących do zatruć
konieczność wycofania wyrobów ze sprzedaży – straty finansowe.
Łańcuch chłodniczy dotyczy artykułów żywnościowych (mrożonych, chłodzonych, świeżych ryb, owoców, warzyw, mięsa), farmaceutycznych, kwiatów. Zapewnienie odpowiednich warunków wynika z systemu bezpieczeństwa postępowania z żywnością HACCP oraz przepisów prawa żywnościowego, w przypadku produktów leczniczych z systemu jakości GDP (Good Distribution Practice) – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13.03.2015 r w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej.
PROPONOWANE ROZWIĄZANIA
Oferujemy systemy pomiarowe rozproszone monitorujące każde ogniwo łańcucha chłodniczego. Podmioty posiadające wdrożoną procedurę obsługi łańcucha chłodniczego mogą udowodnić, że wyroby znajdowały się w wymaganym zakresie temperatur przez cały proces produkcji, magazynowania, transportu.

Magazynowanie

Monitoring warunków klimatycznych – magazynowanie.

KLIKNIJ TUTAJ

Pakowanie

Monitoring warunków klimatycznych – pakowanie.

KLIKNIJ TUTAJ

Transport

Monitoring warunków klimatycznych – transport.

KLIKNIJ TUTAJ

Pin It on Pinterest

Shares